Alternativa tangentbordslayouter - del 1
KVIKK - eller att sluta vara qwertyist?
Efter typ 10 år som skrivtolk är det dags. Vi tar oss inte längre såhär. Min högra handled gör för ont. Jag lär mig aldrig skriva på rätt sätt med alla fingrar. Tro mig, jag har försökt.
Det är dags att byta tangentbordslayout.
Utöver QWERTY så finns det egentligen bara två tangentbordslayouter för svenska språket som kan väljas direkt i mitt operativsystem. DVORAK (e.g. SVORAK) och COLEMAK. Efter en googling kan jag dra slutsatsen att båda två har sina trogna användare, men ingen av dom är skapade för svenska eller en nordiska språk.
Och ska man ta sig igenom hela processen som är att byta tangentbordslayout, när man jobbar med att skriva tangentbord som jag, så ska man inte nöja sig med halvbra lösningar. Efter lite efterforskningar så hittade jag den här sidan med tester och statistik för olika tangentbordslayouter tillämpade på skandinaviska språk. Man använder bl.a. “Carpalx” som är ett mått på hur mycket handledsslitage man får utstå vid genomsnittligt skrivande.
Efter lite scrollande så stöter jag på “KVIKK”, där drygt 70% av skrivandet görs på hemraden. Att jämföra med QWERTY där ungefär 40% av skrivandet görs på hemraden. Men KVIKK finns inte som tangentbordslayout i mitt operativsystem. Och de vanliga verktygen att öva med, typ TypingClub och MonkeyType, har inte stöd för något så här smalt…
Söker jag på “Windows 10 custom keyboard layout”, så hittar jag Microsofts egna verktyg för att skapa just egna tangentbordslayouter.
Utan vidare klickade jag mig fram till den här layouten. Jag tänker att jag ska tänka ett varv kring hur jag vill placera specialtecken.
Ännu en sökning bort så hittar jag Type Fu, en app för tangentbordsträning där jag kan ladda upp min egen tangentbordslayout att öva på.
Så långt allt gott. Eller… Det här att man trycker “ctrl+a” för att markera allting. Eller “ctrl+c” och “ctrl+v” för att kopiera och klistra in… Ska jag alltså lära om mig det också? Det är en sån grej som COLEMAK låter en att slippa bry sig om. Å andra sidan har jag lärt mig att använda VIM:s sätt att navigera i, skapa och redigera text, och det var inte bara. Och vi har skickat folk till månen, tror jag. Vi löser det.
Det finns betydligt intressantare och viktigare frågor att begrunda.
- Hur övar man? Hur länge?
- När är det okej att byta till en annan tangentbordslayout i skrivtolkningen?
- När är det okej att bryta ihop och att ge upp projektet?
- Kommer jag att kunna fortsätta skriva utan att ha jätteont?
- Finns det andra ergonomiska åtgärder jag borde kika på istället? Eller som jag ska passa på att ta tag i?
Vi får se… Idag skriver jag svenska med strax under 800 tecken per minut på/med QWERTY. Jag har skrivit snabbare än så, men då snusade jag, hade sovit jättegott och hade inte jätteont i handleden av att skriva. Jag tror jag ska börja med fyra 10-minuterspass per dag med KVIKK.
Vad är det dom säger… 500 tecken per minut så får man kalla sig skrivtolk.
Länkar/referenser #
- Scandinavian keyboard layouts https://lykt.xyz/skl/
- Microsoft keyboard layout creator https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=102134/
- Type Fu
https://type-fu.com/