Alternativa tangentbordslayouter - Del 2
Drygt 6 timmar av type-fu och monkeytype senare så har jag bestämt mig för att allt skrivande som inte är tolkning ska göras på den nya layouten. Den tiden ska då meddelas att min sambo (som skriver 80 wpm med qwerty om hon tittar på tangentbordet) står för delar av, och vi har utöver det funderat på optimal placering, obekväma förflyttningar och landat i lite ändringar på KVIKK.
Morgonen efter att testets andra deltagare börjat öva så vaknar hon och säger yrvaket: “Jag har drömt om tangentbord inatt. Bokstäverna på rätt plats. Och snabbt.”
Söker man på språkstatistik på nätet så finns det frekvensanalytiska resurser som används inom kryptologin, t.ex. listor över vanligt förekommande bigram och trigram - kombinationer av 2 eller 3 bokstäver.
Ett sätt att optimera layouten på är att försöka klämma in så många av dom som möjligt på dom starkaste fingrarna, och samtidigt ta hänsyn till att försöka undvika att samma finger används till flera nedslag i rad. En annan grej att tänka på är att försöka behålla “bra” placeringar från qwerty, eller iallafall låta samma finger användas till bokstaven.
Det går självklart inte optimera för alla dessa variabler.
Bara att skriva på en främmande layout tar emot i både huvudet och händerna. Jag känner att det gör mi ännu mer uppmärksam på när en bokstav sitter oländigt till. Antingen i vissa ord, i vissa bokstavsföljder eller överhuvudtaget. Det i kombination med att det inte är så svårt att mappa om tangentbordet har lett till att vi har flyttat runt en del bokstäver, skrivit liegrann och känt efter ännu en gång.
Den typen av iterativ optimering känns det som att jag har tid och lust att lägga ett par veckor på. Jag skriver ungefär 30 ord per minut nu… Och då har vi precis bytt plats på V, C och P. Icke-skrivtolken skriver ungefär hälften så snabbt.